Izolatii interioare cu glet termoizolator Pinguin

pinguin-hand

PINGUIN este un izolant termoaktiv pe baza de polimeri cu continut de microsfere de sticla 3M™.

PINGUIN are capacitatea unica de a exploata activ radiatiile electromagnetice dar in acelasi timp mareste rezistenta termica a constructiilor similar cu alte materiale izolante clasice.

PINGUIN influenteaza substantial confortul termic in incapere si reduce cheltuielile la incalzire cu cel putin 30%.

Proprietarii si utilizatorii cladirilor sunt constransi din ratiuni economice si legislative la reducerea consumurilor energetice pentru incalzit, aer conditionat, aerisire, iluminat, etc.

Aceste cheltuieli de functionare constituie 40% din totalul energiei consumate de statele dezvoltate, adica mai mult decat energia consumata de transporturi sau industrie.

Masura in care previziunile teoretice ale economiilor si amortizarea investitiilor se vor indeplini depinde intotdeauna de comportamentul utilizatorului.

Exigentele energetice ale cladirilor sunt influentate de modul de utilizare, parametrii izolanti ( pereti exteriori, ferestre, acoperis), dotari tehnice (sisteme de incalzire, climatizare, iluminare), amenajarea constructiva.

Cerintele actuale pentru mediul ambiant interior al cladirilor implica exigente sporite in ceea ce priveste dotarile tehnice ale acestora. Nu sunt suficiente numai incalzirea, climatizarea, aerisirea sau iluminatul, dar in acelasi timp functionarea cladirii trebuie sa fie cat mai economica, fiind astfel foarte important utilizarea tuturor surselor de energie aflate la dispozitie (din exterior in special energia solara, iar in interior energia umana, radiatiile electrice, etc).

Caracteristici PINGUIN:

asigură premize pentru economii de cel putin 30 % faţa de cheltuielile curente pentru incălzire astfel:

-circa 15%- reducerea incălzirii cu 2-3°C datorita capacitatii de exploatare activa a radiatiilor

electromagnetice atingand confortul termic la o temperatura mai mică;

-circa 15-20%- datorita duratei mai scurte necesară atingerii confortului termic;

Obs. In corelatie cu modul de incalzire aceste economii pot fi chiar mai mari de 50%. Pe durate mari de timp este suficientă doar o uşoară temperare sau chiar nu se impune deloc incălzirea iar puterea maximă a instalaţiei de incălzire se utilizează aproximativ 8 ore pe zi;

elimina cauzele condensării umidităţii si creează un mediu sănatos impiedicand apariţia igrasiei. Permite menţinerea unei umidităţi relative convenabile a mediului ambiant şi prin aceasta limitează difuzarea prafului şi uscarea mucoasei. Se elimină in acest fel din mediulambiant factorii alergici şi carcinogeni;

este ecologic – nu degajă mirosuri neplăcute, nu este dăunător pentru sănătate iar la uscare nu elimină nici un fel de substanţe chimice; suprafaţa izolata se poate, după intărire, palpa, picta;

se prelucreaza simplu fara pregatire tehnologica cu pretentii, fiind suficient un singur om;

Obs. Cu PINGUIN interior se executa termoizolatia fara schela pentru lucru la inaltime, fara deranjul colocatarilor, fara acordul majoritatii locatarilor, etc.;

se poate aplica etapizat sau se pot rezolva doar problemele locale. De exemplu:

- pervazul ferestrelor si usilor prelungind durata lor de viata(geamul termopan nu mai “transpira”

- deficientele tipice ale constructiilor mai vechi: bolti si balcoane incastrate

- colturile din vecinatatea dusumelei si a tavanului, unde se formeaza cel mai des igrasia

- portiuni mai subtiri in peretii exteriori ( ingroparea tablourilor electrice in pereti este cazul tipic);


Revolutie in termoizolatii

asigura o distributie uniforma a caldurii in incapere, eliminand senzatia: caldura la cap – frig la picioare;se poate pregăti in diverse nuanţe de culoare asigurand o acoperire de inaltă calitate a suprafeţelor pereţilor şi tavanelor, care se pot asorta astfel coloristic la dotările incăperilor, operaţie care se execută fără a necesita alte lucrări care ar incomoda utilizarea incaperii;

este aeropermeabil, rezistent in timp şi parţial lavabil – Valoarea rezistenţei de difuziune pentru vaporii de apă μ = 30 este puţin mai mare decat a materialelor de construcţie utilizate curent;

se poate acoperi ulterior cu un alt strat de culoare in cursul anilor următori aplicării. Se poate corecta din punct de vedere al culorii in funcţie de preferinţele individuale fără diminuarea funcţionalităţii acestuia;

are o o gamă largă de utilizare

Se poate aplica la izolarea termica a incaperilor cu un grad mare de umezeala cum sunt pivnitele, bucatariile, baile, camerele de dus, saunele, bazinele de inot etc., la termoizolarea piscinelor de exterior sau interior, la izolarea camerelor frigorifice, etc.

Se aplica nu numai pe orice suprafaţă interioară (beton, tencuiala veche si noua, metal, mase plastice, materiale expandate, textile, tapete, fibre sintetice, lemn, OSB, sticla, faianta, gresie etc.) dar şi pe conductele de incălzire sau a instalaţiilor de răcire, suportand temperaturi de pană la 500 °C.

La utilizarea pe părţile de construcţii cu permeabilitate termică ridicată cum ar fi construcţiile din tablă se măreşte considerabil eficacitatea acestora.

Economii

Economii, economii, economii…

Prin înlocuirea la blocuri a ferestrelor vechi din lemn cu altele noi din termopan se reduce infiltrarea naturală a aerului proaspăt, determinand cresterea umiditătii şi posibilitatea apariţiei igrasiei. Se poate evita acest lucru printr-un sistem de aerisire controlat sau aerisirea corectă direct de către utilizatorul apartamentului. Optimă este aerisirea intensă de cateva ori pe zi, pentru a nu se produce răcirea accentuată a suprafeţei pereţilor şi podelei.

Timpul necesar pentru refacerea confortului termic influenţeaza direct disponibilitatea utilizatorului de a aerisi şi depinde de proprietăţile clădirii şi de modalitatea de incălzire.

Prin aplicarea izolatiei termoaktiv PINGUIN se reduce perioada necesară refacerii sentimentului confortului termic, prin care se permite în mai mare măsură utilizarea posibilităţii de economisire pe care le oferă noile ferestre.

Se poate da un şir intreg de exemple asemănătoare. Necesitatea economisirii conduce din păcate de cele mai multe ori la o aerisire insuficientă şi ca urmare directă la condensarea umidităţii din aer in părţile cele mai răcoroase cum sunt ferestrele, pervazele, bolţi, traverse de fier inglobate in structură,colţuri. O aerisire corectă este o condiţie necesară dar nu intotdeauna suficientă.

Obs.Nu sunt suficiente inlocuirea ferestrelor si izolarea termica a fatadelor intrucat, uneori acest lucru nu este posibil sau fundamentat economic. Rezolvarea se poate face prin aplicarea pe suprafetele peretilor si tavanului a materialului termoaktiv de acoperire PINGUIN.

Reabilitare termica

La apartamentele din blocuri apar aceleaşi probleme cu deosebirea că rezolvarea lor este mai dificilă. Reabilitarea complexă implică acordul majorităţii proprietarilor, un audit energetic, studiu de fezabilitate etc. In plus execuţia impune dotări tehnice pentru lucrul la inălţime. Efectele de ansamblu depind de fiecare detaliu de realizare a reabilitării.

PINGUIN facilitează rezolvarea rapidă şi eficace a problemelor respective cu limitarea la minimum a deranjului locuitorilor. PINGUIN işi găseşte o gamă largă de utilizari atat in locuinţele incă neizolate termic cat şi la apartamentele care au fost deja parţial sau total reabilitate.

Exemple de utilizare

Locuinţe private şi vile

Pervazul ferestrelor şi uşilor

Este indicat a fi tratate cu PINGUIN evitându-se astfel condensarea umidităţii pe suprafeţele reci ale pereţilor. In afara eliminării igrasiei se prelungeşte durata de viaţă a ferestrelor. In nici un alt mod, fără modificări constructive, nu se poate obţine o asemenea imbunătăţire considerabilă.

Plafoane

Traversele pozate pe pereţii periferici sunt conductoare termice remarcabile care transmit in exterior căldura acumulată in tavan. Sunt mai multe posibilităţi – izolarea completă a clădirii, izolarea parţială exterioară pe o porţiune de minimum 0,5 m peste şi sub nivelul tavanului, izolarea termică a intregului tavan şi pe o porţiune de min. 0,5 m a pereţilor adiacenţi exteriori şi interiori. Cel mai simplu este tratarea tavanului şi parţial a pereţilor adiacenţi cu PINGUIN.

Bolţi şi balcoane incastrate

Deficienţele tipice ale construcţiilor mai vechi sau actuale pot fi eliminate cu ajutorul gletului PINGUIN cu cele mai mici cheltuieli şi in cel mai scurt timp posibil. Izolarea termica exterioară trebuie aplicată pe toată suprafaţa balconului precum şi a pereţilor adiacenţi.

Colţuri

Locurile clasice in care se formează cel mai des igrasia sunt colţurile şi indeosebi cele din vecinătatea duşumelei şi a tavanului adesea la imbinarea pereţilor periferici exteriori. In vecinătatea duşumelei igrasia poate să apară şi după izolarea termică integrală in condiţiile in care nu s-a efectuat izolarea suficientă a soclului clădirii şi a tavanului subsolului. PINGUIN impiedică rapid şi facil răcirea suprafeţelor pereţilor.

Porţiuni mai subţiri in pereţii exteriori

Ingroparea tablourilor electrice in pereţi este cazul tipic. PINGUIN rezolvă această problemă fără a fi necesară inlocuirea sau amplasarea acestuia pe faţadă la 100 mm in exterior.

Permeabilitate termica

Partea de construcţie separă mediul interior de cel exterior şi transferă căldura din mediul cald spre cel rece.

Cantitatea de căldură transferată depinde de temperatura suprafeţelor părţii de construcţie.

Cu cât este mai mare diferenţa de temperatură dintre suprafaţă şi mediul cu care se află in contact cu atât mai mare este energia termica necesară pentru menţinerea temperaturii dorite.

Transferul de temperatură dintre aer şi materialul construcţiei se face prin convecţie şi absorbţie.

In interior convecţia aerului nu atinge viteze mari de aceea are importanţă transferul de căldură prin absorbţie.

Transferul de căldură prin absorbţie

Transferul de căldură prin absorbţie se poate reduce prin reflexia suprafeţei construcţiei.

Cantitatea de căldură reflectată (a radiaţiilor electromagnetice) depinde de capacitatea de emisie relativă (absorbabilitatea) suprafeţei.

Odată cu scăderea absorbabilităţii se reduce şi transferul de căldură prin construcţie ceea ce conduce la scăderea temperaturii suprafeţei, care creşte riscul de formare a condensului si/sau a igrasiei pe suprafaţa construcţiei. PINGUIN insa, in acelaşi timp, este capabil să mărească temperatura suprafeţei. Stratul de PINGUIN, care in funcţie de modul de aplicare poate atinge grosimi de 0,5 la 1 mm, este format în cea mai mare parte din microglobule de sticlă. Radiaţiile electromagnetice sunt reflectate parţial de către acest strat inapoi in incăpere iar o altă parte este transmisă către partea de construcţie. Cea mai mare parte a radiaţiilor electromagnetice se concentrează in stratul de PINGUIN ceea ce conduce implicit la creşterea temperaturii suprafeţei.

Procesul care are loc în stratul de microglobule de sticlă nu se poate descrie simplu. Nu există nici o metodă de calcul. La creşterea temperaturii suprafeţei se ajunge chiar şi in condiţiile unei incăperi neincălzite.

Este cunoscut faptul ca pe timpul verii, prin emisie se furnizeaza 90% din caldura, iar pe timpul iernii pana la 50-70%. Radiatiile termice si electromagnetice sunt reflectate partial de catre stratul de PINGUIN inapoi in incapere in proportie de 80%, iar cealalta parte este transmisa catre partea de constructie.

Componenta originala contine microglobule de sticla 3M si determina cresterea substantiala

a temperaturii suprafetei. Datorita acestui fapt suprafetele peretilor tratate cu PINGUIN transfera caldura din incapere mult mai incet.

Confortul termic

Confortul termic indică acea stare in care corpul omenesc nu are senzaţia de frig şi nu simte nevoia să-şi regleze temperatura prin transpiraţie.

Pentru a explica mai uşor problematica confortului termic ne vom dedica mediului clădirilor de locuit, cat si al spatiilor comerciale, publice si de productie.

Confortul termic este influenţat de următorii factori:

temperatura mediului din interior (temperatura camerei),

temperatura suprafeţelor obiectelor şi pereţilor,

viteza curenţilor de aer din incăpere.

umiditatea relativă a aerului din incăpere,

Pentru menţinerea confortului termic este valabil următorul principiu: suma temperaturii aerului din incăpere şi a temperaturii medii a exteriorului suprafeţelor adiacente trebuie să se găsească in intervalul 38 – 42 °C. În acelaşi timp se impune ca diferenţa temperaturilor să nu fie mai mare de 4 °C. Ca valoare optimă este considerată diferenţa de temperatură de 2 °C.

Pentru asigurarea confortului termic la temperatura curentă utilizată pentru mediul ambiant de 21 °C, se impune ca temperatura suprafeţelor adiacente să fie ideal 19 °C, iar minimum 17 °C.

In cazul in care temperatura minimă a suprafeţei pereţilor interiori ar fi de 14,1 °C, respectiv 15,1 °C, atunci pentru asigurarea confortului termic ar fi necesar să incălzim cel puţin la temperatura de 22,9 °C, respectiv 23, 9 °C. Diferenţa dintre temperatura camerei şi cea a suprafeţei pereţilor ar atinge 7,8 °C, respectiv chiar 9,8 °C.

Această diferenţă mare de temperaturi se manifestă prin deplasări de aer mai mari pe care locatarii il percep ca şi curent. Majoritatea locatarilor reacţionează la această senzaţie neplăcută prin creşterea temperaturii de incălzire, prin aceasta neeliminându-se insă cauza curentului, ci dimpotrivă amplificandu-l.

Umiditatea relativă a aerului in locuinţe trebuie menţinută la valori acceptabile atat din punctul de vedere al sănătaţii mediului ambiant al locatarilor cat şi din punct de vedere al durabilităţii proprii a construcţiei. Literatura de specialitate indică pentru aceasta, valori pentru limita inferioară (30 – 35 %) şi cea superioară (60 – 80 %).

Umiditatea scăzută a aerului (<30 %) măreşte gradul de producere al prafului şi produce uscarea mucoaselor. Acest lucru conduce la apariţia frecventă a bolilor aparatului respirator (de ex. in cazul apartamentelor supraincălzite şi uscate ). Umiditatea ridicată este, din punct de vedere al respiraţiei, mai avantajoasă dar creează şi condiţii prielnice pentru răspandirea gândacilor. In funcţie şi de temperatura suprafeţelor pereţilor se ajunge la formarea condensului care poate avea ca urmări deteriorarea părţii de construcţie.

Pentru confortul termic cea mai importanta este temperatura suprefeţelor adiacente spaţiului locativ.

Temperatura optimă a suprafeţelor este de 18 – 20 °C.

OBSERVATIE. Prin aplicarea izolatiei termoaktive PINGUIN se reduce perioada necesară refacerii sentimentului de confort termic.

Rezultatele masuratorilor efectuate cu camera termoactiva

Scopul măsurătorilor comparative ale acestuiacu alte materiale termoizolante care au fost efectuate in laboratoarele societăţii 3MTM din Franţa a fost să se demonstreze că PINGUIN în afara capacităţii de a exploata radiaţiile electromagnetice are şi proprietăţi de izolare termică.

Testele şi măsurătorile s-au efectuat cu ajutorul termocamerei.

Au fost utilizate 5 mostre care au fost amplasate pe un panou de aluminiu cu temperatura de 45 °C.

Temperatura in incăpere a fost de 20 °C.

Dacă facem comparaţia dintre PINGUIN şi polistiren, diferenţa de temperatură pe suprafaţa

polistirenului a fost de 1,2 °C în favoarea polistirenului ( a nu se omite faptul ca grosimea

polistirenului este de 4,5-10 cm, iar a acestuia este de 0,5 mm).

La compararea acestuia cu materialele termoizolante (ex. TERMOSHIELD etc.) care sunt

curent la indemână in Cehia diferenţa de temperatură a fost de 3,5 °C pană la 4,3 °C în favoarea PINGUIN.

Rezultatele incercărilor au demonstrat că prin comparaţie cu materialele curent accesibile care se aplică in straturi subţiri, parametrii măsuraţi la PINGUIN sunt cu mult mai buni.

La compararea cu polistirenul nu s-a încercat să se determine care material este un termoizolant mai bun.

Fiecare dintre aceste materiale lucrează pe alt principiu şi are o altă valoare şi mod de utilizare. Scopul măsurătorii a fost acela de a autentifica premizele că stratul de PINGUIN incetineste transferul de căldură.

Măsurătorile au demonstrat că PINGUIN incetineste efectiv transferul de căldură.

Măsurătorile au demonstrat că proprietăţile termoizolante ale PINGUINULUI sunt cu mult mai bune decât ale vopselelor termoizolante obişnuite, PINGUIN fiind capabil nu numai să exploateze activ radiaţiile electromagnetice dar în acelaşi timp măreşte rezistenţa termică a construcţiilor similar cu alte materiale izolante clasice.

Metode de aplicare

METODA DRISCUIRE PULVERIZARE RULOU

Suprafata obtinuta Neteda Structura fina Structurala

Utilaj

Drisca cu colturi rotunjite

burete de netezire din poliuretan

pistol cu diuze cu Ø de cca 3mm

rezervor de presiune şi compresor

rulou cu păr scurt

Diluare 20:1 (la 1 litru de PINGUIN cca 0,05 litri de apă)

5:1–presiune: rezervor 2,1 bari, aer 4,0 bari (eventual mai putin)

3:1 (eventual mai mult)

Nr.aplicari 1 aplicare 1 aplicare 2 – 3 aplicari

CONDITII DE LUCRU

Temperatura de lucru +2 °C şi +55 °C

Pregatirea suprafetei

Suprafaţă consistentă, uscată, curăţită de grăsimi, praf, murdărie, si igrasie.

Pregatirea materialului

Se va amesteca cu ajutorul unui agitator de mică viteză sau cu bormaşina.

Colorare

Se poate colora cu ajutorul oricărui pigment diluabil in apă, maxim in proporţie de pană la maxim 10 % din greutatea PINGUIN.

Timp uscare

In functie de temperatura şi umiditatea incaperii, dar minim 6 ore.

Tratarea utilajelor

Locurile stropíte cu PINGUIN si utilajele folosite se vor spăla cu apă călduţă.

Consum

1 litru / 2 m² la o suprafaţă perfect dreaptă şi o grosime a stratului de 1 mm.

Date tehnice in raport cu reglementarile in vigoare:

Grad de luciu : mat

Gradul de finete al granulelor : foarte fin/brut

Aderenta pe suprafata : 0,8 MPa

Conductibilitate termica : λ = 0,0196 W / mk

Coeficient de penetratie termica Ust (W/m2k) : imbunatatire cu +13,7% pe suprafata aplicata

Rezistenta termica R (m2K/W ) :imbunatatire cu +24,9% pe suprafata aplicata

Rezistenta de difuzie : μ = 30

Temperatura mediului de aplicare : +2°C la + 55°C

Grosime minima de aplicare : 0,5 mm

Diluare : apa

Temperatura de utilizare : – 40° C la +150°C, fara pierderea proprietatilor declarate

Consum. : cca. 0,5 litri/m²

Garantie material : 2 ani

Durata de viata : min.15 ani

Combustibilitate : necombustibil, nu degaja substante toxice

Ambalaj de livrare :4L, 10L, 18L

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.